...advanced dreams

21 February 2009

Zašto smo preskupi?!

Prije svega bih htio pohvaliti gospodina Ivana Miloloža, koji se primio posla istraživanja* produktivnosti i stavio brojke na papir. Mišljenja sam da su njegove brojke vrlo realne i dovode nas do zaključka da smo mi sami upravo najveći lopovi, a ne X Y iz stranke ABC. U radnom danu od 6h, ovo su njegova zapažanja:

Prosjecna produktivnost radnika u Srbiji: 3,54 h
Prosjecna produktivnost radnika u BiH: 3,24 h
Prosjecna produktivnost radnika u Makedoniji: 3,18 h
Prosjecna produktivnost radnika u Hrvatskoj: 3,86 h

Prosjecna produktivnost radnika u Njemačkoj: 5,8 h**

Određeni stroj u Francuskoj proizvede 19 proizvoda u minuti, dok u Hrvatskoj taj isti stroj proizvede 11 proizvoda u minuti.

Ovo su katastrofalni rezultati, a identicni su i za privatni i drzavni sektor. Kraj tako slabe prozivodnje, u zemlji u kojoj je pojam biti trgovac, ekonomist ili odvjetnik, mizerna produktivnost je nesto najgore sto se moze desiti. Dodaju li se ovim podacima i razni nameti koje poslodavci placaju drzavi, dolazi se do zakljucka da su nasi poslodavci svi redom kandidati za Nobelovu nagradu jer im firme jos nisu propale.

Ova kriza bi nam trebala biti poticaj da poduzmemo te nepopularne mjere, sredimo mentalni kaos nasih ljudi i uklonimo pijavice s nasih ledja. Dajmo gospodarstvu priliku da razvije ovu zemlju.

* Ovo istrazivanje nije znanstveno, ali uzimajuci u obzir da je provedeno u 45 tvrtki, moze se reci da je izrazito indikativno.

** Radniku se u Njemackoj ovih 0,2h ne placa, dok se radniku u Hrvatskoj ovih 2.14h placa kao odradjeni rad. Strasno. Radnik u Hrvatskoj ima vecu satnicu, a manje proizvede od radnika u Njemackoj. To za sobom povlaci vece troskove rada i time manju placu.