...advanced dreams

29 January 2008

[bez naslova]

I tako je zavrsilo europsko rukometno prvenstvo. S njegovim zavrsetkom pocele su neke neshvatljive price...

Ponedjeljak ujutro, sjedim u kaficu i slusam dvojicu za susjednim stolom kako komentiraju europsko prvenstvo u rukometu. Dva 'lika', svaki sa cigaretom, u 9h u kaficu. Ocito je da nisu nikakve relevantne figure u gospodarstvu, a ni u sportu. A s obzirom da su u kaficu u radno vrijeme, ili su nezaposleni, ili su dangubici ili vode firmu (ne bih se dao kladiti) koja ce upravo propasti.

Njih dva su se slozili kako je Igor Vori, proglasen najboljim igracem prvenstva na svojoj poziciji, u biti, najgori igrac. Takodjer su se slozili kako je Lino katastrofalan trener i da bi ga trebalo smijeniti. I kako su ih nasi igraci razocarali jer nisu prvi u Europi. Zamislite, samo su drugi.

Bacim oko na Index.hr, a kad tamo samo nastavak ovog razmisljanja. U biti, upitno je je li index.hr (i slicni portali/dnevnici) nastavak ili uzrok ovom nacinu razmisljanja. Oni su se takodjer nasli prozvanima ukazivati na, maltene, neuspjeh reprezentacije i katastrofalno vodjenje od strane izbornika. Molio bih odmah da se oni koji ne poznaju pojam 'selektivno novinarstvo' suzdrze od komentiranja.

Meni, kao bivsem sportasu, uvredljivo je bilo slusati ovu dvojicu ili citati clanke na index.hr-u. Zalosno je sto se danas svatko osjeca prozvanim nesto reci o nekoj temi, iako o njoj ne znaju apsolutno nista. Pa ti nasi decki, skupa s izbornikom, dali su sve od sebe, izgorili su. Dosli su na to prvenstvo izranjavani, a vratili se s njega svi pretuceni. Drugi su u Europi, sto prakticki znaci i drugi u svijetu. Drugi!

S tim istim izbornikom osvojili su i svjetsko i olimpijsko zlato. *Konstanta* su i cijelo vrijeme su u svjetskom vrhu. Nitko tako rukometom nije dominirao kao sto Hrvatska dominira zadnjih 4-5 godina.

S obzirom da ne poznajem rukomet tako dobro (iako sam ga igrao neko vrijeme, a nekoliko clanova moje obitelji se aktivno bavi njime i pratim utakmice), necu ulaziti u to je li nasa reprezentacija dobro ili lose postavila obranu/napad. Cinjenica je da, sto god su napravili, ostvarili su fantastican rezultat. Rezultat kakav nitko od gore spomenutog dvojca i web portala, nije ostvario.

Isto tako necu ulaziti u to je li Lino genijalac ili budala, jer ga ne poznajem i ne znam kako radi. Sve sto znam jest da covjek iza sebe ostavlja rezultate.

U sportu postoji nesto sto se ne moze napisati na papir, nesto sto se ne moze takticki dogovoriti, nesto sto igracima moze usaditi samo trener. Pogledaju li se svi znacajniji nacionalni (ali i osobni) rezultati hrvatskih sportasa, moze se uociti jedan znacajan detalj, upravo onaj koji samo taj trener moze dodati - ljubav prema svojoj zemlji. Svi, od Blazevica i Kostelica do Vlasica i Cervara, svi su imali tu crtu. Dovoljno je samo pogledati igre nasih reprezentativaca u klubovima i u reprezentaciji. Kada volis svoju zemlju i kada igras za nju, ne postoje fizicke granice i sve si spreman podnjeti.

Naravno, nekad das 150%, ali naletis na nekog boljeg. Tako su nasi rukometasi naletili na Hvidta i Dance. Svaka cast Dancima, zasluzeno su pobijedili, ali kako su nasi decki ginuli na tereneu, zeleci dokazati da su bolji, za to nema rijeci. A zasluge za takav stav prema igri ima samo jedan covjek - Lino Cervar.